عصر خودرو

در گفت‌وگو با مدیرعامل شرکت بورس تهران بررسی شد:

چگونه بازار سرمایه از رکود خارج می‌شود؟

عصر بازار: مدیرعامل شرکت بورس گفت: اید توجه کرد تداوم روند رکود در شرایط فعلی نمی‌تواند امکان داشته باشد، زیرا در همین حالت هم برخی صنایع عملاً نمی‌توانند فعالیت قابل توجهی داشته باشند. پس به صورت کلی می‌توان گفت دوران رکود و رخوت اقتصادی دوام چندانی ندارد و با نگاه ویژه‌ای که دولت در این زمینه نشان داده است می‌توان در آینده‌ای نزدیک شاهد تحولات جدی در این زمینه بود.

چگونه بازار سرمایه از رکود خارج می‌شود؟
نسخه قابل چاپ
چهارشنبه ۲۰ آبان ۱۳۹۴ - ۱۱:۰۶:۰۰

    به گزارش پایگاه خبری «عصربازار» به نقل از اقتصادنیوز، حسن قالیباف اصل اظهارکرد:  بسته خروج از رکود که چندی است توسط دولت اعلام شده است، همچنین گشایش‌های اقتصادی که طی اجرایی شدن برجام به وجود می‌آید، هر دو می‌تواند به کوتاه‌تر شدن دوران رکود در اقتصاد کشور کمک کند.

    مدیرعامل شرکت بورس اوراق بهادار افزود: باید توجه کرد تداوم روند رکود در شرایط فعلی نمی‌تواند امکان داشته باشد، زیرا در همین حالت هم برخی صنایع عملاً نمی‌توانند فعالیت قابل توجهی داشته باشند. پس به صورت کلی می‌توان گفت دوران رکود و رخوت اقتصادی دوام چندانی ندارد و با نگاه ویژه‌ای که دولت در این زمینه نشان داده است می‌توان در آینده‌ای نزدیک شاهد تحولات جدی در این زمینه بود.

    او در خصوص گزارش‌های شش‌ماهه شرکت‌ها و اینکه کدام‌یک ضعف بیشتری را نشان دادند یا کدامیک پتانسیل‌های مناسبی داشتند، اظهار کرد: در شرایط کنونی وضعیت شرکت‌ها باید به طور تک‌تک بررسی شود. زمانی که متغیرهای اقتصادی دچار تحول می‌شوند بر صنایع مختلف اثرات متفاوتی نیز می‌گذارند. این اثر بر یک‌سری از شرکت‌ها بیشتر و در برخی دیگر کمرنگ‌تر است.

    قالیباف‌اصل معتقد است: در هر بازاری، سرمایه‌گذارها نگاه به آینده آن بازار دارند، اگر برنامه‌های دولت در این بخش بتواند قدرت تحلیل چشم‌انداز آینده را قوت بخشد، آن وقت می‌توان انتظار داشت که سرمایه‌گذاری در صنایع مختلف با منطق بیشتری صورت پذیرد. از سوی دیگر برنامه جلب اعتماد از سوی دولت مطرح است که این اعتمادزایی دید متفاوتی به روند فعالیت این شرکت‌ها و صنایع می‌دهد.  به بیان دیگر اجرای برنامه‌های دولت و شفاف‌سازی در اقتصاد می‌تواند اعتماد به بازارهای مالی را افزایش دهد.

    مدیرعامل شرکت بورس و اوراق بهادار ادامه داد: طی دو دوره گزارش مالی (سه‌ماهه و شش‌ماهه) شرکت‌ها تعدیلات منفی زیادی را ثبت کرده‌اند. این موضوع به علت ایجاد بی‌اطمینانی در میان سهامداران موجب کاهش نسبت P/E متوسط بازار شده است.

    او در خصوص ثبات نسبی که گویا در شرایط اقتصاد داخلی و خارجی به وجود آمده گفت: هر اقدامی که در اقتصاد صورت پذیرد می‌تواند یک اثر فوری بر شرکت‌ها گذاشته و از سوی دیگر اثراتی داشته باشد که با تاخیر زمانی خودش را نشان دهد. این برنامه‌ها (سیاست‌های دولت و برجام) و اجرایی شدن آنها، اولین سیگنالی که به بازار می‌دهد یک موج خوش‌بینی و اعتماد است که همین روند می‌تواند به افزایش رونق در بازار کمک شایانی داشته باشد، به نظر می‌رسد بازار دیگر شاهد تعدیل‌های منفی یک سال اخیر نباشد و با شرایطی که این روزها مهیا شده در مسیر بهبود قرار بگیرد.

    مدیرعامل شرکت بورس و اوراق بهادار گفت: همچنین زمانی که اثر واقعی این خوش‌بینی‌ها در گزارش‌های یک‌ساله بروز دهد، می‌تواند یک چشم‌انداز مثبت در خصوص کلیت بازار و شرکت‌ها به وجود آورد و باعث شود بسیاری از سهم‌ها به قیمت واقعی خود برسند. از سوی دیگر همین روند روبه رشد در آینده منجر به بازگشت اعتماد بیشتر به سرمایه‌گذاران شده و زمینه‌های رونق در سرمایه‌گذاری را فراهم کند.

    او افزود: زمانی که قیمت سهام شرکت‌ها در بورس و فرابوس ایران را با قیمت‌های موجود در کشورهای دیگر مقایسه می‌کنیم به هیچ عنوان باورکردنی نیست که قیمت‌ها در بازار ایران تا این حد پایین باشد. در حال حاضر کمبود نقدینگی و رکود باعث شده دارایی‌ها با کاهش مواجه باشند.

    قالیباف‌اصل گفت: با این حساب اگر خوش‌بینی به بازار ایران وجود داشته باشد دارایی‌ها ارزش پیدا می‌کنند. به طور کلی با اجرای برنامه‌های خروج از رکود در کنار ایجاد شفافیت در حوزه‌های مختلف که قبل‌تر هم بیان شد، قاعدتاً خیلی نباید طول بکشد و طی سه تا شش ماه آینده باید بار دیگر شاهد اطمینان سهامداران به بورس تهران و رفتار منطقی‌تری از آنها باشیم.

    او در خصوص راه‌کارهای خروج از رکود گفت: خروج از رکود اقتصادی نیازمند اجرای برنامه‌هایی است که یکی از آنها بسته فعلی ارائه‌شده از سوی دولت است. برنامه‌های دیگری از قبیل تحریک تقاضا، تحریک سرمایه‌گذاری، راه‌اندازی طرح‌های عمرانی دولت که در بسته ذکرشده هم توجه زیادی به آن شده، در کنار گشایش‌ها و تسهیل روابط بین‌الملل در حوزه بانکی می‌تواند تا حد زیادی راهگشا باشد.

    مدیرعامل شرکت بورس و اوراق بهادار ادامه داد: بر همین اساس می‌توان بیان کرد با توجه به برنامه‌های تیم اقتصادی دولت به نظر می‌رسد که ضعف تقاضا در زمان کوتاهی قابل بهبود باشد. در بحث بازار مالی، هزینه پول بسیار بالاست و باید برنامه‌ای در نظر گرفته شود تا نرخ سود بانکی به نحوی تنظیم شود تا بتواند توازن را در بخش‌های مختلف اقتصادی کشور به وجود آورد. همین امر می‌تواند در بلندمدت به رونق صنایع بزرگ بورسی کمک کند و بخشی از مشکلات نقدینگی و هزینه‌های آنها را بکاهد.

    این مقام مسوول گفت: از سوی دیگر بسیاری از شرکت‌های بورسی در حال حاضر هزینه‌هایی را پرداخت می‌کنند که اغلب از بابت تحریم‌های چند سال اخیر است. با اجرایی شدن برجام در بخش‌های کلان کشور می‌توان این پیش‌بینی را داشت که هزینه‌ها تا بخش قابل توجهی برای شرکت‌ها کاهش یابد. همچنین بحث ابهام‌زدایی که قبل‌تر هم بیان شد نیز بسیار مهم است، یک بخش از رکود ما وابسته به همین عدم شفافیت‌هاست. این موارد اگر برطرف شود شرکت‌ها می‌توانند با برنامه دقیق‌تر عمل کنند و سرمایه‌گذاری‌های خود را با جدیت بیشتری انجام دهند.

    قالیباف‌اصل گفت:‌در سال‌های اخیر یکی از فعالیت‌های شرکت بورس در زمینه پذیرش‌ها بوده است. این پذیرش‌ها تا حد زیادی به زمان بستگی دارد. در زمان رکود فعلی، بسیاری از شرکت‌ها و سهامداران عمده، تمایل چندانی برای عرضه در بازار نداشته‌اند. در این مقطع ما شرکت‌هایی نیز داشته‌ایم که پذیرش آنها توسط شرکت بورس صورت گرفته اما متاسفانه به عرضه نرسیده‌اند. به نظرم در شرایط رونق، بخشی که می‌تواند بسیار به روند بازار کمک کند پذیرش‌های برنامه‌ریزی‌شده است.

    او ادامه داد: این پذیرش‌ها همچنین می‌تواند بازار سهام را به بازار بزرگ‌تر و پرعمقی تبدیل کند که در شرایط رونق با عملکرد بهتری مواجه باشد. باید به این نکته نیز توجه کرد که نهادهایی که در بازار وجود دارند مانند صندوق‌های سرمایه‌گذاری می‌توانند به ورود سرمایه‌گذاران کمک کنند و رونق را در پی داشته باشد.

    مدیرعامل شرکت بورس و اوراق بهادار در خصوص ممانعت از رفتا‌رهای هیجانی و صف‌نشینی در شرایط رونق بورس اظهار کرد: یک بحث که هم‌اکنون در بازار سهام مطرح است، در زمینه ابهام در تحلیل آینده بازار است. این عدم شفافیت از بابت تحلیل‌های مولفه‌های کلان اقتصادی و صنایع است که می‌تواند باعث افزایش حرکات هیجانی در بازار شود. در این میان، یکی از مهم‌ترین فعالیت‌هایی که در خصوص بهبود عملکرد بازار سرمایه می‌توان انجام داد، شفاف‌سازی بخش واقعی اقتصاد است.

    او ادامه داد: در این شرایط به تدریج سرمایه‌گذار می‌تواند آینده را بهتر تحلیل کند و از حرکات هیجانی و پدیده صف‌نشینی که یکی از عارضه‌های بازار است، بکاهد. از سوی دیگر تغییر در قواعد معاملاتی بازار با توجه به زمان (مانند تغییر در دامنه نوسان یا حجم مبنا) از موارد دیگری است که می‌تواند به اصلاح بازار کمک کند و باعث شود قیمت‌ها سریع‌تر تعدیل شده و پدیده هیجانی و صف‌نشینی را به میزان زیادی کم کند.

    قالیباف‌اصل افزود: مساله مهم دیگر در خصوص سطح دانش سرمایه‌گذاران است. سرمایه‌گذار یا خودش مطلع است و دانش کافی برای معاملات در این بازار را دارد، یا به دلیل عدم دانش کافی از طریق صندوق‌ها وارد این بازار می‌شود. در این میان صندوق‌ها با مدیریت حرفه‌ای که دارا هستند، می‌توانند کمک شایانی به روند منطقی سرمایه‌های خرد داشته باشند. نهایتاً تمام این گزینه‌ها می‌تواند کمک کند تا سرمایه‌گذاران با تحلیل دقیق و برنامه مشخص به فعالیت خود ادامه دهند.

    این مقام مسوول بیان کرد: ضمن اینکه بازار سرمایه بازاری است که نیاز به صبر و حوصله دارد. این بازار ممکن است با فراز و نشیب‌های پی در پی همراه باشد. اما بازنده‌های این بازار کسانی هستند که در تصمیم‌گیری‌های خود عجله زیادی به خرج می‌دهند، این در حالی است که بازار نیاز به صبر و حوصله دارد. قاعدتاً در سیکل‌هایی که اقتصاد کلان کشور دستخوش تغییر می‌شود بازار سهام نیز با نوسان‌هایی روبه‌رو می‌شود و باید تنها با دید بلندمدت وارد شد.

     

    جهت دریافت آخرین اخبار از طریق تلگرام به کانال اختصاصی عصربازار ( https://telegram.me/asrebazar ) بپیوندید. برای دریافت آخرین نسخه از نرم افزار تلگرام اینجا را کلیک کنید.

    برچسب ها