عصر خودرو

بخش اول

مقایسه بورس ایران با بورس های منطقه

عصر بازار: به دلیل شباهت بازار سهام ایران با سایر کشورهای حوزه خلیج فارس ، از جمله نوظهور بودن آن ها و متکی بودن آن ها به قیمت جهانی نفت ، مقایسه ای بین آن ها صورت گرفته است. توسعه بازار سهام و گسترش روابط با کشورهای مختلف به خصوص کشورهای همسایه از اهمیت ویژه ای برخوردار است ، لذا بر آن شدیم تا طی سلسله گزارش هایی نگاهی مقایسه ای بر بازار سرمایه ایران و بورس های منظقه داشته باشیم. همچنین بازار سهام چین به عنوان یکی از بزرگترین بورس های جهان که تعییرات آن بر اقتصاد جهانی تاثیر می گذارد بررسی شده است.

مقایسه بورس ایران با بورس های منطقه
نسخه قابل چاپ
سه شنبه ۱۰ شهريور ۱۳۹۴ - ۰۹:۳۸:۰۰

    به گزارش پایگاه خبری «عصربازار» به نقل از تامین سرمایه نوین، تاسیس بورس در جهان به 400 سال پیش بر می گردد اما بورس اوراق بهادار در کشورمان در بهمن ماه سال 1346 و با ورود سهام بانک صنعت و معدن به عنوان بزرگترین مجتمع واحدهای تولیدی و اقتصادی آن زمان فعالیت خود را آغاز کرد. با پیروزی انقلاب اسلامی و وقوع جنگ تحمیلی و همچنین تصویب قانون حفاظت و توسعه صنایع ایران ، در تیر 1358بسیاری از شرکت ها از بازار بورس خارج شدند و در سال های 58 تا 67 بازار بورس غیر فعال بود و پس از آن سال 1370 سال پر رونقی برای بورس ایران بود و حجم و ارزش معاملات افزایش چشمگیری یافت تا اینکه در سال 1371 اقتصاد کشور دچار رکود نسبی شد. در سال 76 اطلاع رسانی به منظور دسترسی آسان و سریع کاربران مختلف ساماندهی شد. در سال 79 بازدهی بالایی نصیب سرمایه گذاران شد و در سال 85 بازار به تعادل نسبی رسید.

    سرمایه گذاری خارجی بر متغیرهای کلان همچون نرخ بهره ، نرخ ارز ، رشد اقتصادی و ... تاثیر خواهد گذاشت. بازار سهام نمایانگر اتفاقات اقتصادی و سیاسی رخ داده در داخل کشور و همچنین این گونه مسائل در جهان می باشد و باتوجه به نرخ تورم و بازده پایین کشورهای دیگر و قدرت بالای نرخ دلار در برابر ریال ، بازدهی بالایی نصیب سرمایه گذاران خارجی خواهد شد ، اما ذکر این نکته لازم است که با توجه به عدم برخورداری بازار سهام ایران از ثبات اقتصادی و سیاسی ، این سرمایه گذاری از ریسک بالایی هم برخوردار می باشد.
    بورس ایران به دلیل وابستگی زیاد با متغیرهای کلان اقتصادی ، بیشتر دارای ریسک سیستماتیک است که این ریسک تا حدی به ریسک های کلی و عوامل کلان آن کشور بستگی دارد.
    متوسط پی به ای در اکثر کشورها 16 و در ایران 5 است که پی به ای پایین به معنای سودآوری بیشتر است. ایران ششمین نرخ بهره را در جهان و در آسیا بالاترین نرخ بهره را دارد ، نرخ بهره ایران 21% ، چین 4.6% ، قطر 4.5% ، عربستان 2% و امارات 1% می باشد.
    از نظر نرخ تورم هم ایران با تورم 16.2 درصدی نهمین در جهان و سومین در آسیا می باشد. نرخ تورم امارت 4.4% ، عربستان 2.2% و چین و قطر 1.6% می باشد. بنابراین ایران جزء کشورهای با بیشترین نرخ بهره و نرخ تورم است و بالابودن نرخ بهره می تواند باعث جذب سرمایه گذاران خارجی شود.
    حتی قبل از توافق انجام شده بین ایران و کشورهای عضو 1+5 خبرهایی از ورود سرمایه گذاران خارجی به بازار بورس ایران با ارزش 100 میلیارد دلاری شنیده شد ، اما برخی از سرمایه گذاران محتاطانه رفتار کردند. پیش بینی می شود 1 میلیارد دلار سرمایه خارجی طی یک سال پس از تحریم به ایران به عنوان کشوری با درآمد متوسط رو به بالا ، جمعیت 78 میلیونی و خروجی سالانه بالاتر نسبت به کشورهای تایلند و امارات متحده عربی ، وارد شود ، هرچند ممکن است این فرآیند زمان بیشتری نیاز داشته باشد.
    دلیل عملکرد ضعیف بورس ایران نسبت به بورس کشورهای منطقه با توجه به منابع فراوان در کشورمان ، عدم ثبات در مسائل اقتصادی می باشد. بورس عربستان سعودی به چند علت جذاب می باشد ، از جمله آنکه بازار سهام تداول در شهر ریاض عربستان ، به عنوان تنها بازار بورس در این کشور ، بزرگترین بازار بورس در خاورمیانه با 580 میلیارد دلار ارزش بازار حدود 1% بازار بورس در کل جهان را تشکیل می دهد.

    برچسب ها