عصر خودرو

نگاهی به تحولات معدن و جذب سرمایه خارجی در پسابرجام

عصر بازار- با گشایش ارتباطات جهانی بعد از امضای برجام، همچنان ورود سرمایه‌گذاران به کشور با اما و اگرها روبرو است که نایب رییس انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان سنگ‌آهن آن را به نبود تضمین سرمایه از طرف دولت و بی‌ثباتی در قوانین تجارت ربط می‌دهد.

نگاهی به تحولات معدن و جذب سرمایه خارجی در پسابرجام
نسخه قابل چاپ
جمعه ۰۱ مرداد ۱۳۹۵ - ۱۰:۰۴:۰۰

    به گزارش پایگاه خبری «عصربازار» به نقل از ایسنا، بهرام شکوری درباره وضعیت معادن و صنایع معدنی و حوزه‌های زیر ساختی آن در سالگرد امضای برجام عنوان کرد: در بررسی برجام و آورده های آن اگر به منافع محرزی که برای کشور داشت اشاره نشود خیانت است، چرا که برقراری روابط با کشور های دیگر توان رایزنی تجاری و سهولت در رفت و آمد با جامعه جهانی حداقل منافعی بود که در یک سال گذشته برای کشور داشت.

    وی در ادامه با بیان اینکه تا پیش از این ملاقات های کاری و روابط تجاری با واسطه انجام می شد و این واسطه گری افزایش هزینه ها را در بر دارد، افزود: با امضای برجام هیئت های تجاری به ایران می آیند و روابط رو در رو با کشورهای صادر کننده و وارد کننده برقرار می شود که این به بهبود روابط و جلب اعتماد طرف خارجی و معرفی توانایی های داخلی کمک می کند.

    دبیر انجمن  سنگ آهن با اشاره به چالش‌هایی که در کنار رفت و آمد های خارجی به ایران وجود دارد، عنوان کرد: با وجود رفت و آمد هیات های تجاری به ایران چندان قرارداد ها و توافقاتی به امضا نمی رسد چرا که توسعه صادرات و بهبود شرایط اقتصاد ما علاوه بر مشکلات عدیده ای که تحریم ها برای آن ایجاد کرده است عوامل دخیل درونی نیز دارد که اگر به صورت زیر ساختی اصلاح نشوند صرف برداشتن تحریم ها چندان مشکلی را حل نمی کنند.

    وی با بیان اینکه تجار خارجی و صاحبان سرمایه به تضمین های برای سرمایه گذاری برای ایران نیاز دارند و به همین راحتی اعتماد نمی کنند، تصریح کرد: یکی از نگرانی های تجار خارجی تضمین هایی است که برای سرمایه هایشان در ایران از طرف دولت داده نمی شود و از جانب مسائل قانونی نیز تکلیف مشخصی ندارد.

    شکوری افزود: دولت باید تکلیف خود و صاحب سرمایه را روشن کند و مشکلاتی که از نظر ساختاری در سیستم دولتی و اقتصادی ما وجود دارد را رفع کند؛ به عنوان مثال تضمین هایی در خصوص ثبات در قانون گذاری، مشوق های مالیاتی و اقتصادی را پیش پای سرمایه گذاران خارجی قرار دهد تا آنها به سرمایه گذاری در کشور ترغیب شوند.

    عضو هیئت نمایندگان اتاق بازرگانی در تشریح یکی دیگر از ارمغان های برجام گفت: انتقال تکنولوژی و دانش فنی از کشورهای پیشگام یکی از مهمترین دستاورد هایی بود که با بهبود روابط دیپلماتیک و تجاری ناشی از امضای برجام حاصل شد ولی با این وجود همچنان فاصله ما با رقبای جهانی زیاد است، چرا که به طور عمده سیستم اقتصادی  و حمل و نقل داخلی بر اساس موج دوم تکنولوژی عمل می کند و امروز دنیا در حال فعالیت با موج چهارم تکنولوژی هستند.

    قیمت جهانی، عامل افت صادرات سنگ آهن

    شکوری با اشاره به دلایل افت صادراتی که در حوزه سنگ آهن وجود دارد، عنوان کرد: مطمئنا افت صادرات، ناشی از قیمت پایین مواد معدنی و همچنین مشوق‌هایی که دولت از صادرات این ماده معدنی برداشته است.

    وی افزود: حذف مالیات بر صادرات و معافیت های مالیاتی که قبلا برای صادرات وجود داشت از جمله عوامل داخلی کاهش صادرات سنگ آهن به شمار می‌رود، گرچه مجموعا عامل اصلی افت صادرات سنگ آهن قیمت پایین این محصول در بازار جهانی است که واقعا با هزینه انواع حمل و نقل جاده‌ای، ریلی و دریایی بالایی که در کشور وجود دارد، قدرت رقابات با کشور هایی مانند استرالیا و برزیل را در مقاصد صادراتی نداریم.

    نائب رئیس انجمن تولیدکنندگان سنگ آهن با اشاره به تمایل خود تولید کنندگان به صادرات محصولی با ارزش افزوده بیشتر اظهار کرد: این که ما بتوانیم ارزش افزوده بیشتری را در داخل کشور ایجاد کنیم می تواند آبادانی و توسعه را افزایش داده و هزینه های حمل کالا را نیز توجیه می‌کند.

    وی با بیان این که وضعیت نا مطلوب در صادرات مواد معدنی گویای این مطلب است که استراتژی های صادراتی را به درستی انجام ندادیم، افزود: هنوز هارمونی بین زنجیره ارزش ایجاد نشده است، چرا که می بینیم در چشم انداز سال  1404 رسیدن به تولید 55 میلیون تن فولاد هدف گذاری شده است، ولی در برنامه پنجم به عدد مورد نظر نرسیدیم و این در حالی است که تولید سنگ آهن به رقمی بالا تر از رقم تعیین شده رسیده و این طبیعی است که مازاد تولید محصول صادر شود.

    شکوری در واکنش به صحبت رییس هیات عامل سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی مبنی بر این که "با توسعه طرح های تولید گندله و کنستانتره تا سال آینده به کلی بسط خام فروشی سنگ آهن جمع خواهد شد"، گفت: اگر دولت مشوق ها و تسهیلات لازم را برای سرمایه گذاران و فعالان صنعتی بر قرار کند قطعا می‌توان تمام سنگ آهن تولیدی را قبل از صادرات در داخل کشور فرآوری کرد.

    شکوری لازمه جذب سرمایه و سرمایه گذار خارجی را افزایش مشوق های صادراتی محصولات دانست و گفت: در مقاطعی، دولت قبل عوارض صادرات گندله و کنستانتره را وضع کرد، وضع عوارض یعنی یک تابلو ورود ممنوع به صاحبان سرمایه در صورتی که باید از طریق تسهیلات زمینه را برای ورود سرمایه فراهم کرد که یکی از راه های آن هم این است که عوارض صادرات گندله و کنستانتره را صفر کنند تا جذابیت لازم برای ورود سرمایه گذاران در تولید آن ایجاد شود.

    برچسب ها