عصر خودرو

بایدها و نبایدهای کاهش نرخ سود از نگاه کارشناسان اقتصادی در یک پرونده

عصر بازار- در روز های اخر سال بانک ها به توافقی رسیدند و نرخ سود بانکی را کاهش دادند. قبل و بعد از تصویب این موضوع اقتصاددان‌ها و فعالین اقتصادی دراین‌باره اظهار نظرهایی کردند.

بایدها و نبایدهای کاهش نرخ سود از نگاه کارشناسان اقتصادی در یک پرونده
نسخه قابل چاپ
جمعه ۳۰ بهمن ۱۳۹۴ - ۱۱:۱۳:۰۰

    به گزارش پایگاه خبری «عصربازار» به نقل از خبرآنلاین، در واپسین روزهای سال جاری اتفاق تاز‌ه‌ای در بانک‌ها رخ داد. کاهش نرخ سود بانکی متناسب با کاهش تورم مدتها از سوی فعالان اقتصادی پیشنهاد شده و روی میز شورای پول و اعتبار قرار داشت.  با تاکید ریاست جمهوری در آخرین روزهای بهمن ماه سال 1394 با اعلام توافق بانک ها روی کاهش 2 درصدی سود سپرده ها این موضوع در آخرین جلسه شورای پول و اعتبار مورد تصویب قرار گرفت . 

    بانک‌ها برای کاهش سود بانکی توافق کردند سود سپرده سالانه از 20 درصد به 18 درصد و سود روزشمار به کمتر از 10 درصد کاهش پیدا کند. 

    در این خصوص بانک مرکزی نیز طی اطلاعیه‌ای از کاهش نرخ سود استقبال نموده و بر رعایت آن توسط کلیه نهادهای تحت نظارت خود تاکید کرد.

    شورای پول و اعتبار نیز با تقدیر از اقدام ها و سیاست های اتخاذ شده توسط بانک مرکزی در ماه های اخیر در زمینه هدایت بازار پول و نرخ های سود بانکی با استفاده از ابزارهای غیرمستقیم، کاهش نرخ سود تسهیلات را تصویب کرد.

    در این رابطه پدارم سلطانی،نائب رئیس اتاق بازرگانی ایران در گفت و گو با خبرگزاری خبرآنلاین درباره تاثیر کاهش نرخ سود بانکی و تک نرخی کردن ارز بر اقتصاد سال آینده گفت :«کاهش نرخ سود بانکی اگر در یک فضای رقابتی صورت  بگیرد و نه به صورت دستوری هزینه تولید را پایین می آورد و توجیه اقتصادی برای سرمایه گذاری و توسعه فعالیت را افزایش می دهد. » 

    بر همین اساس علی دینی‌ترکمانی نیز پیش از این با اشاره به تجدیدنظر در خصوص نرخ سود بانکی در دوران پساتحریم، گفته بود: «از نظر تئوریک با توجه به این‌که نرخ تورم از حدود 40 درصد در سال 1392 به 15 درصد طبق گفته دولت کاهش پیدا کرده، به تبع نرخ اسمی سود بانکی نیز باید کاهش یابد. این دلیل تئوریک و نظری موجهی است که برای کاهش نرخ اسمی سود بانکی وجود دارد.» 

    پیش از تصویب این کاهش در شورای پول و اعتبار، رییس کل اسبق بانک مرکزی در سومین سمینار چشم انداز اقتصاد ایران در سال 95 که توسط موسسه مطالعاتی بامداد برگزار شد،با برشمردن 4 علت برای عدم کاهش نرخ سود همزمان با کاهش تورم اولین دلیل را چنین مطرح کرده بود: دلیل اول این است که  پول به اندازه کافی وجود ندارد و چون بانکها با تنگنای مالی مواجه هستند در نتیجه نمی توانند تسهیلات بپردازند چون منابع سپرده گذاران از بین می رود.زیرا وقتی عرضه پول وجود داشته باشد قیمت آن کم می شود. 

    سیده فاطمه مقیمی رئیس کمیسیون اخلاق کسب و کار اتاق بازرگانی درباره کاهش نرخ سود بانکی نیز گفت:« در شرایطی که اقتصاد ناسالم است نرخ سود بانکی هم نرخ بالایی است برای یک دارنده سرمایه طبیعتا قابلیت غیر ریسک کردن تداعی می شود و به یک سود مستمر دائمی دریافتی از موسسات مالی و اعتباری قناعت می کند و در نتیجه وارد حوزه ریسک در تجارت نمی شود. »

    مسعود دانشمند نیز درباره تاثیرات کاهش نرخ بهره بر بازار و اقتصاد کشور اظهار نظر کرد و گفت: «نرخ بهره تابع بازار است. هیچ دستوری از بانک مرکزی نمی تواند نرخ بهره را کاهش دهد، بنابراین زمانی که بانک مرکزی دستور دهد که نرخ بهره را کاهش دهید، سرمایه ها از بانک ها خارج می شوند و به بازار غیررسمی می روند و اگر سرمایه ها وارد بانک ها غیررسمی شوند، سپرده های بانک ها کاهش پیدا می کند.»

     

    جهت دریافت آخرین اخبار از طریق تلگرام به کانال اختصاصی عصربازار ( https://telegram.me/asrebazar ) بپیوندید. برای دریافت آخرین نسخه از نرم افزار تلگرام اینجا را کلیک کنید.

    برچسب ها