عصر خودرو

آمریکا و چین چطور سر میز توافق نشستند؛

سایه بزرگ ترس چگونه از اقتصاد جهان برداشته می‌شود؟

عصر بازار- جنگ تجاری آمریکا و چین درحالی به ایستگاه پایانی خود رسیده که فعالان اقتصادی هنوز کنجکاو هستند بدانند بالاخره چه توافقی توانسته است دو غول بزرگ اقتصادی دنیا را پشت میز توافق کنار هم بنشاند.

سایه بزرگ ترس چگونه از اقتصاد جهان برداشته می‌شود؟
نسخه قابل چاپ
پنجشنبه ۲۶ دی ۱۳۹۸ - ۱۶:۱۴:۰۰

    به گزارش پایگاه خبری «عصر بازار» به نقل از ایبِنا، جنگ تجاری آمریکا و چین که از سال 2018 شروع شد، پس از تصمیم دونالد ترامپ، رییس جمهور آمریکا، در ماه ژوئیه 2018 بر اعمال 34 میلیارد دلار تعرفه گمرکی بر واردات کالاهای چینی و در عمل متقابل چین در قبال کالاهای آمریکایی آغاز شد. ترامپ که در تبلیغات انتخاباتی خود وعده داده بود سواستفاده‌های چین از سامانه نابسامان بین‌المللی و روش‌های نامنصفانه را از میان بردارد، در آوریل 2018 طی درخواستی از سازمان تجارت جهانی تقاضا کرد بررسی کند آیا چین در حال زیر پا گذاشتن حقوق مالکیت فکری است یا نه.

    آمریکا در سال 2018 یک رشته پرونده‌های قضایی علیه شرکت‌های فناوری چین تنظیم کرد. این شرکت‌ها به سرقت ابزارهای امنیت سایبری و نقض تحریم‌های آمریکا متهم شدند. دولت آمریکا شرکت‌های آمریکایی را از فروش قطعات به شرکت ارتباطات زی‌تی‌یی چین منع کرد که به نقض تحریم‌های ایران مربوط بود. آمریکا سپس این ممنوعیت را لغو و به جای آن جریمه‌ای بر آن شرکت بزرگ اعمال کرد.

    رهبران دو اقتصاد بزرگ جهان پس از دو ماه جنگ تجاری بین دو کشور و وضع تعرفه بر کالاهای یکدیگر، روز دهم آذر در حاشیه نشست گروه 20 در آرژانتین شام کاری برگزار کردند و به توافق‌هایی دست یافتند که به سه ماه آتش‌بس در این جنگ تعبیر شد. البته خبر این توافق چهار روز بعد اعلام عمومی شد. خبر دستگیری منگ وانژو معاون رییس هیات مدیره و رییس امور مالی شرکت بزرگ چینی هواوی در همان روز توافق به هراس از ظهور جنگ سرد دامن زد و بازارهای سهام در سراسر جهان در 6 دسامبر کاهش نشان دادند.

    حالا پس از ماه‌ها مذاکرات فشرده کارشناسی و رجزخوانی‌های مفصل سیاسی، دوطرف بر مفادی توافق کرده‌اند که می‌تواند پایانی بر یکی از بزرگترین جنگ‌های تجاری چند دهه اخیر و یکی از بزرگترین مولفه‌های منفی تاثیرگذار بر اقتصادی جهانی باشد.

    براساس داده‌هایی که منتشر شده است، چین در چارچوب بخش اول توافق تجاری خود با آمریکا باید خریداری کالاهای آمریکایی را طی دو سال آینده به میزان 200 میلیارد دلار افزایش دهد.

    متن توافقنامه مربوطه که توسط وزارت دارایی چین منتشر شده، حاکی از این امر است که از اول ژانویه 2020 تا 31 دسامبر 2021 ، میزان خرید کالاهای صنعتی، خدمات، محصولات کشاورزی منابع انرژی توسط چین از ایالات متحده باید معادل 200 میلیارد دلار بیشتر از سطح پایه مربوطه در سال 2017 باشد.

    پکن در سال 2020 باید 32.9 میلیارد دلار بیشتر از سال 2017 و در سال 2021 باید 44.8 میلیارد دلار بیشتر کالاهای صنعتی از امریکا خریداری کند.

    منظور از محصولات صنعتی،  تجهیزات صنعتی، هواپیما، اتومبیل، تجهیزات الکترونیکی، محصولات صنعت داروسازی و  دستگاه‌های اپتیک و پزشکی است.

    برای محصولات کشاورزی این رقم در سال 2020 باید حداقل  12.5 میلیارد دلار و در سال 2021 حداقل 19.5 میلیارد دلار باشد. لیست محصولات کشاورزی شامل غلات، گوشت، غذاهای دریایی ودانه‌های روغنی است.

    همچنین پیش بینی میشود چین در سال‌های 2020 و 2021 به ترتیب 18.5 میلیارد دلار و 33.9 میلیارد دلار منابع انرژی در ایالات متحده خریداری کند. لیست منابع انرژی شامل گاز مایع ، نفت خام ، زغال سنگ و محصولات نفتی هستند.

    فاز اول این معامله همچنین طرف چینی را در سال‌های 2020 و 2021 موظف به خرید خدمات اضافی در ایالات متحده به مبلغ 12.8 میلیارد و 25.1 میلیارد دلار می‌کند. از جمله خدمات در بخش‌های بیمه و مالی، مسافرت‌های تجاری و گردشگری، خدمات ابری ذکر شده است.

    ایالات متحده و چین پس از 13 دوره طولانی مذاکرات، به توافق رسیده و اولین بسته اسناد را در چارچوب توافقنامه تجاری امضا کردند.

    پایان یک ترس بزرگ

    پس از 13 دوره طولانی مذاکرات، ایالات متحده و چین به توافق رسیدند و بالاخره اولین بسته اسناد را تحت توافقنامه تجاری امضا کردند.

    این سند در واشنگتن توسط دونالد ترامپ، رییس جمهور ایالات متحده امضا شده است، از طرف چین، این سند توسط معاون نخست وزیر شورای دولتی چین، لیو هه امضا شده است و  این مراسم امضا قرارداد از طریق وب سایت کاخ سفید پخش شد.

    ترامپ خاطرنشان کرد که رفع این محدودیت ها یک امتیاز اصلی برای مذاکرات در مرحله دوم معامله خواهد بود. دولت آمریکا در صورت نقض شرایط معامله تجاری در مرحله اول خود، آمادگی دارد تا تعرفه های جدیدی را اعلام کند. "مکانیسم اجرای ویژه ای" پیش بینی شده است که از جمله توسط اسناد مخفی تنظیم می شود.

    برچسب ها