عصر خودرو

آخرین وضعیت ایران در بزرگ‌ترین میدان گازی جهان

عصر بازار- میدان گازی پارس جنوبی که عنوان بزرگ‌ترین میدان گازی جهان را یدک می‌کشد بین ایران و قطر مشترک بوده و هرچند ایران در طول سال‌ها از قطر در برداشت از این میدان عقب بوده اما روند توسعه پارس جنوبی در طرف ایران در سال‌های اخیر رو به رشد بوده است. به طوریکه که انتظار می‌رود تا پایان سال ۱۳۹۸ همه فازهای باقی‌مانده توسعه نیافته، یعنی فازهای ۱۳، ۱۴، ۲۲ تا ۲۴، توسعه یابند و از پروژه پارس جنوبی فقط پرونده فاز ۱۱ باز بماند.

آخرین وضعیت ایران در بزرگ‌ترین میدان گازی جهان
نسخه قابل چاپ
پنجشنبه ۰۸ شهريور ۱۳۹۷ - ۱۰:۱۵:۰۰

    به گزارش پایگاه خبری «عصر بازار» به نقل از ایسنا،  تاکنون همه بلوک‌های مرزی پارس جنوبی در طرف ایران به جز فاز 11 تولیدی شده است. تا پایان امسال فازهای 13، 22، 24 کامل می‌شود و بخشی از فاز 14 در سال آینده تکمیل خواهد شد. به طور کلی همه فازهای باقی مانده پارس جنوبی به جز فاز 11 تا پایان سال 1398 تکمیل می‌شود.

    به طور کلی میزان افزایش تولید از پارس جنوبی در پنج سال گذشته 300 میلیون مترمکعب بوده است.

    مقایسه وضعیت ایران با قطر در پارس جنوبی

    تعداد چاه در حال بهره‌برداری از میدان مشترک پارس جنوبی در مردادماه 1392 در ایران 110 و در قطر 401 حلقه بوده است. این میزان در اسفندماه سال 1396 در ایران به 252 رسید و در قطر همان 401 حلقه چاه ماند. تولید روزانه گاز غنی از این میدان در مردادماه سال 1392 در ایران 285 میلیون مترمکعب و در طرف قطری 566 میلیون مترمکعب بود که این میزان تا اسفندماه سال 1396 در قطر ثابت ماند و در ایران به 570 میلیون مترمکعب رسید.

    برداشت تجمعی گاز غنی از میدان پارس جنوبی در مردادماه سال 1392 در ایران 596 میلیارد مترمکعب و در قطر 1560 میلیارد مترمکعب بوده که این میزان در اسفندماه سال 1396 در ایران به 1232 و در قطر به 2280 میلیارد مترمکعب رسید.

    همچنین ظرفیت برداشت از لایه‌های نفتی پارس جنوبی که در مردادماه سال 1392 در طرف ایران صفر بود در اسفندماه سال 1396 به 25 هزار بشکه در روز رسید. این میزان در طرف قطری در مردادماه سال 1392، 300 هزار بشکه در روز بود که تا اسفندماه سال 1396 بر همین میزان باقی ماند. 

    پیش‌بینی تولید روزانه 56 میلیون مترمکعب گاز از فاز 13 تا زمستان

    طبق آخرین اخبار دو ردیف شیرین‌سازی این پالایشگاه به بهره‌برداری رسیده است که به تدریج پس از رسیدن به ظرفیت کامل در مجموع روزانه 28,2 میلیون مترمکعب گاز را شیرین‌سازی و به شبکه سراسری ارسال می‌کند.

    ردیف نخست شیرین‌سازی گاز پالایشگاه فاز 13 که اواخر اسفندماه پارسال راه‌اندازی شد هم‌اکنون روزانه 9 میلیون مترمکعب گاز را فرآورش می کند و دومین ردیف این پالایشگاه که ابتدای خردادماه امسال به بهره‌برداری رسید با تولید بیش از هفت میلیون مترمکعب گاز عملیاتی است. به طور کلی هدف از توسعه فاز 13 پارس جنوبی تولید روزانه 56 میلیون و 600 هزار مترمکعب گاز غنی، 75 هزار بشکه میعانات گازی، 400 تن گوگرد و تولید سالانه 1,05 میلیون تن ال پی جی و یک میلیون تن اتان است.

    پیش‌بینی‌ها حاکی از آن است که دو ردیف دیگر شیرین‌سازی این پالایشگاه به‌زودی و احتمالا تا آبان‌ماه عملیاتی شود تا به این ترتیب ظرفیت تولید گاز در این پالایشگاه به روزانه 50 میلیون مترمکعب برسد.

    به طور کلی پالایشگاه فاز 13 پارس جنوبی 90 درصد پیشرفت فیزیکی داشته است و در بخش ساخت سکوهای چهارگانه این فاز نیز سکوی 13B تا پایان شهریورماه و 13A، 13C و 13D پس از اتمام مراحل ساخت آماده بارگیری و نصب در موقعیت مخزنی خود می‌شوند. قرار است زمستان امسال در مجموع ظرفیت تولید روزانه 56 میلیون مترمکعب گاز از این فاز محقق شود.

    فاز 13 یکی از پنج فاز باقی مانده و توسعه نیافته از میدان گازی پارس جنوبی، بزرگ‌ترین میدان گازی جهان مشترک بین ایران و قطر است. قرار است پنج فاز مذکور که شامل 13، 14، 22 تا 24 است تا پایان سال 1398 به بهره‌برداری برسند و به جز فصل فاز 11، پرونده توسعه میدان گازی پارس جنوبی به طور کامل بسته شود.

    تکمیل بخش دریایی فاز 14

    در این راستا فاز 14 پارس جنوبی در بخش دریایی پیشرفت مطلوبی داشته و تکمیل پالایشگاه این فاز،  با برخورداری از پیشرفت بیش از 78 درصدی به پایان سال 98 موکول شده است.

    پیش‌بینی‌ها حاکی از آن است که نخستین ردیف شیرین‌سازی پالایشگاه فاز 14 سال 98 به بهره‌برداری می‌رسد و بخش دریایی این فاز پیشرفت مطلوبی دارد و انتظار می‌رود تا پایان امسال تکمیل شود.

    طرح توسعه فاز 14 پارس جنوبی با هدف تولید روزانه 56 میلیون و 600 هزار مترمکعب گاز ترش، 75 هزار بشکه میعانات گازی و  تولید سالانه بیش از یک میلیون گاز مایع، یک میلیون تن اتان مصرفی واحدهای پتروشیمی و تولید روزانه 400 تن گوگرد در منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس در حال اجراست.

    ساخت سکوهای دریایی این طرح در مجموع پیشرفت بالای 90 درصد دارد. سکوی 14A این فاز با ظرفیت 14,1 میلیون مترمکعب که در یارد صنعتی بندرعباس ساخته شده است، اردیبهشت ماه امسال نصب و راه‌اندازی شد و هم‌اکنون عملیاتی شده است. سکوی 14C نیز تا پیش از پایان شهریورماه نصب می‌شود. ساخت سکوی 14B و 14D از دیگر سکوهای این فاز در یارد ایزوایکو پیشرفت مطلوبی دارد و انتظار می‌رود تا پایان سال به تدریج در محل خود در خلیج فارس نصب شوند.

    تزریق بیش از 7 میلیون مترمکعب گاز شیرین به خط ششم سراسری از فاز 22 تا 24

    فازهای 22 تا 24 پارس جنوبی از دیگر فازهای باقی مانده پارس جنوبی است که پیش‌بینی‌ها حاکی از آن است که تا پایان امسال به بهره‌برداری کامل برسد. این فاز معادل دو فاز استاندارد از فازهای بیست‌وچهارگانه است. سکوی دریایی فاز 22 اوایل خردادماه امسال با موفقیت نصب شد. ساخت سکوی 24 A تا پایان شهریورماه به اتمام می‌رسد و آماده بارگیری از یارد صنعتی صدرا در بوشهر به سوی آب‌های خلیج فارس می‌شود، ضمن این که ساخت سکوهای 23 و24B  وضع مطلوبی دارد.

    تولید روزانه 56 میلیون و 600 هزار مترمکعب گاز ترش، 75 هزار بشکه میعانات گازی و تولید سالانه بیش از یک میلیون گاز مایع، یک میلیون تن اتان مصرفی واحدهای پتروشیمی و تولید روزانه 400 تن گوگرد از اهداف این طرح است.

    نخستین ردیف شیرین‌سازی پالایشگاه این فاز اسفندماه سال گذشته راه‌اندازی و آماده دریافت گاز ترش از میدان گازی پارس جنوبی شد. تولید گاز شیرین از این واحد فرآورشی در خردادماه امسال آغاز شد و هم اکنون با دریافت گاز ترش از فازهای شش تا هشت پارس جنوبی، بیش از هفت میلیون مترمکعب گاز شیرین را به خط ششم سراسری تزریق می‌کند.

    برچسب ها
    پربازدیدترین های ۲ روز گذشته
      پربازدیدترین های هفته
        دکه مطبوعات
        • بازار امرز ۴۰۲
        • بازار امروز ۴۰۱
        • بازار امروز ۴۰۰
        • بازار امروز ۳۹۹
        • بازار امروز ۳۹۸
        • بازار امروز ۳۹۷
        • بازار امروز ۳۹۶
        • بازار امروز ۳۹۵
        • بازار امروز ۳۹۴
        آخرین بروزرسانی ۳ ماه پیش
        آرشیو